Monday, June 30, 2014

Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee Yang Terhangat Di Pasaran

Assalamualaikum...Kenapa saya berani keluar 'statement' Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee antara yang terhangat di pasaran? Sebabnya produk ini selalu 'out of stock'. Kadang-kadang harini baru dapat mesej "We are pleased to inform that Herbal Blend Multi Purpose Cream is now available." Tup-tup esok dah habis. Haaa biar betul? Baru nak start enjin kereta tiba-tiba dah dapat mesej "Due to overwhelming responses, Herbal Blend is now temporarily out of stock. Any inconveniences caused is regretted." Tinggallah insan yang terlambat ini terlopong, terkelip-terkelip, terkebil-kebil kebingungan. Apa yang best sangat pasal Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee ni wehhh? Jom kita siasat.

Pandai jer mereka 'claim' macam-macam kan? 'Multi purpose' lah apalah ni nak lariskan produk lah ni. Menyampah ai. Meh kita intai gambar bawah bagi kegunaan Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee. 


Sumber Google

Selain itu, kegunaan lain bagi  Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee adalah:

  • Merawat eczema
  • Merawat dari gigitan nyamuk
  • Merawat luka pada puting ibu menyusu
  • Ubat untuk luka dan melecur
  • Ruam lampin dan ruam peluh pada bayi
  • Boleh disapu di tempat lemak berlebihan (perut, peha) 


Apa lagi keistimewaan Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee?

  • Terasa dingin dan tidak berminyak atau melekit pada kulit
  • Diekstrak dari herba semulajadi(horse chestnut, bunga yarrow, daun sage dan rosemary)
  • Mudah diserap
  • Aroma yang amat menenangkan
  • Mudah digunakan dan mudah dibawa
  • Sesuai untuk semua golongan
  • Tanpa Steroid dan Paraben

Testimoni pilihan


Sumber Google



Ooo patutlah kau laku sangat. Dahlah ada pelbagai kegunaan, harga pulak murah, tak sampai 30 hinggit. Bolehlah beli satu simpan dalam handbag. Yeay suka suka. Kepada mereka yang berminat nak beli Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee segeralah hubungi saya ye. Stok sangat-sangat terhad nak buat macam mana yang terhangat di pasaranlah katakan. Kalau dah habis terpaksalah masuk 'waiting list' ai. Jangan marahhh...Jom hubungi saya sekarang.


Kepada mereka yang segan silu nak hubungi saya atau tak sabar-sabar nak order, anda boleh terus membuat pesanan dengan klik icon 'Esell' di bawah bagi pengguna kad direct debit atau kad kredit sahaja yer. Bagi mereka yang tidak memiliki kedua kad tersebut, jangan risau anda boleh terus hubungi saya. Jangan lupa dapatkan khidmat nasihat berterusan secara percuma eksklusif untuk pelanggan yang membuat pembelian dengan saya sahaja.

Inginkan penjimatan sehingga 20-25%?. Jom join ahli Shaklee dan duit anda dapat dijimatkan. 
Hubungi saya sekarang untuk keterangan lanjut.




Jom hubungi saya sekarang!

PM FB : Aida Doterali
ID Shaklee : 1079013
Fanpage FB : Doterali Boutique
Email : aidadoterali216@gmail
Whatsapp/sms : 011-37008943
C.O.D. : Seri Kembangan, Serdang, Cyberjaya, Putrajaya
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Pos Laju/Skynet/Gdex juga boleh diaturkan

Terima Kasih


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit


Sunday, June 29, 2014

7 Khasiat Kurma yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Assalamualaikum
Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.
Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan
Al-Mukminah ayat 19
Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu“.
Sabda Rasulullah SAW
Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.

Apakah antara khasiat utama kurma?
1) Paling pantas diproses dan diserap, sekaligus memberikan tenaga segera
Memandangkan kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang mengadungi sukrosa (disaccharide). Disaccharide seperti sukrosa harus dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi monosaccharide lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air
Hadis riwayat Ahmad
Makan kurma ketika berbuka puasa amat bagus kerana pada waktu ini, kita perlukan tenaga segera, dan bukannya tenaga yang “lambat untuk dicerna” seperti yang terkandung dalam kebanyakkan makanan berlemak dan bergoreng yang lain.
2)  Kaya dengan serat dan potassium
Kurma dimakan tanpa perlu membuang kulitnya dan pada kulitnya itulah terkandung serat. Kurma adalah antara buah-buahan yang amat kaya dengan serat, serat larut mahupun tak larut. Kita sering menganggap buah-buahan seperti pisang itu mengandungi serat yang tinggi, tetapi tahukah anda, dalam 100g Kurma terdapat 8g serat sedangkan dalam 100g Pisang hanya terdapat 2.6g serat sahaja? Tinggi serat amat baik untuk sistem pelawasan.
Selain itu kurma kaya dengan Potassium dan beberapa zat galian yang lain. Potassium adalah elektrolit yang akan menyeimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutama sepanjang tempoh berpuasa. Tidak perlu membeli 100 Plus sekiranya khuatir akan kekurangan elektrolit ketika berbuka, memadai dengan beberapa biji kurma dan air suam. Potassium juga membantu dalam pembinaan otot termasuk otot jantung dan mampu memelihara sistem saraf.
3)  Penguat memori
Ramai yang berfikiran hanya kismis yang baik untuk menguatkan daya ingatan, namun hakikatnya kurma juga tidak kurang hebatnya. Ianya amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar.
4) Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”
Surah Maryam, ayat 25
Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya (Sabda Rasulullah).
5) Penawar Racun
Diriwayat oleh Aishah r.a., “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
6) Merawat penyakit
Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus seperti serbuk teh. Ianya direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
7) Mengubati gangguan usus dan sembelit
Ketidakserasian dengan gluten menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Kurma mencegah ini dari berlaku.
Sumber dari penpatah.blogspot.com

Jom hubungi saya sekarang!


PM FB : Aida Doterali

ID Shaklee : 1079013
Fanpage FB : Doterali Boutique
Email : aidadoterali216@gmail
Whatsapp/sms : 011-37008943
C.O.D. : Seri Kembangan, Serdang, Cyberjaya, Putrajaya
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Pos Laju/Skynet/Gdex juga boleh diaturkan

Terima Kasih


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit





Saturday, June 28, 2014

Dengan Set Home Care-Get Clean Shaklee Semua Kerja Rumah Ditanggung Beres

Assalamualaikum semua...Tengah buat apa tu? Kalau kat ofis mesti tengah sibuk dengan tugasan kerja. Kalau kat rumah mestilah tengah kemas rumah atau melayan kerenah anak kan? Ai yang tanya ai yang jawab. Bagus. Harini nak bagi 'lecture' perihal tugas si isteri di rumah.

Sebagai seorang isteri, kerja rumah tu memang dah sinonim dengan kita. Tak sikit banyak perlu dibereskan. Mana nak masak, kemas rumah, kain baju yang tak terbasuh lagi. Tu baru tajuk besar dia. Kalau nak lebih spesifik, contohnya tugasan memasak termasuklah siang ikan, basuh ikan, perap ikan, goreng ikan pastu kupas bawang, potong bawang, blend bawang ktungktangktungktang badan pun berbau ikan dengan bawang. Baru sentuh bab masak sikit belum masuk bab kemas rumah.

Senarai panjang sesak nafas nak taip semua. Macam-macamlah nak kena buat, sapu sampah, vakum karpet, lap tingkap, mop lantai blablayadayada uikss tak abis senah oii. Lebih-lebih lagi time ada buat makan-makan, kenduri kawen dan sebagainya. Tapi jangan lupa pahala pun berlipatganda tau. Cuma tulah kalau ada pembantu rumah kan best bolehlah tolong bereskan mana-mana yang patut (sambil 'imagine' ada bibik).

Cakap pasal pembantu, hari ini saya nak memperkenalkan satu set produk Shaklee yang diberi nama Home Care-Get Clean. Eh ini bukan supplement yang oii. Ini 'home care' produk. Pendek kata boleh membantu kita dalam kerja-kerja rumah tapi masih menggunakan kudrat tulang empat kerat ni. Sob sob

Set Home Care-Get Clean Shaklee terdiri daripada:
  • Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate
  • Fresh Laundry Concentrate (Serbuk)
  • Soft Fabric Concentrate
  • Dish Wash Concentrate 

Sumber Google


Set Home Care-Get Clean ini boleh dibeli satu set atau pun berasingan. Bergantung pada bajet masing-masing. Bagi mereka yang ada anak kecil sangat-sangat disarankan menggunakan produk ini. Maklumlah budak kecil mana tahu bezakan bersih ke tidak. Yang dia tahu nak main, jilat lantai pastu masukkan barang dalam mulut iskh2 bahaya.

Walaupun rumah kita nampak bersih pada hakikatnya belum tentu selamat dari bahan kimia berbahaya. Di sinilah Set Home Care-Get Clean dapat membantu anda. Hal ini kerana Set Home Care-Get Clean diperbuat daripada ramuan semulajadi. Malah jika dibandingkan dengan produk pencuci yang berada di pasaran jauh lebih selamat kerana kandungannya yang mesra alam, iaitu:
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • pH seimbang
Korang janganlah pulak buat air minum, mentang-mentanglah ramuan semulajadi tetibe ter'overdose' pandai pulak kan? Agak-agak la. Bagi yang berani mencuba, anda boleh 'explore' pelbagai kegunaan produk ini terutama sekali produk Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate. Diulangi sekali lagi bagi mereka yang berani jer. Berani buat berani tanggung gitu. Jom tengok antara eksperimen yang pernah dibuat dengan menggunakan produk Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate. 

Sebagai bahan pencuci

BIL
KEGUNAAN
CARA
1.
Mencuci & membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2.
Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3.
Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4.
Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5.
Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan atau lapkan tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6.
Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7.
Mencuci & membersih lantai serta alat permainan
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h kemudian cuci alat mainan dan dibilas manakala cucian lantai tidak perlu dibilas selepas lantai dimop kerana ia mudah kering dan tidak melicinkan lantai
8.
Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9.
Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10.
Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas
credit to mamaqaireen.blogspot.com

Ketika kecemasan

BIL
KEGUNAAN
CARA
1.
Menghapuskan kutu di atas kepala
Basahkan rambut dan ambil 10 titik basic-h dan lumurkan ke atas kepala dan ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan kain tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2.
Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapukan terus basic-h ke atas tempat yang terkena tadi dan kulit tidak akan menggelembung atau melecur bahkan akan rasa sejuk.
3.
Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yang dicampur air kemudian goncang dan semburkan kepada serangga
4.
Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air.Kemudian sapukan atau lumurkan ke seluruh badan dan kepala.
5.
Sakit gigi
Masukkan 4-5 titik basic-h ke dalam cawan yang dicampur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6.
Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gayung. Kemudian gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian dan dibilas.
7.
Ulser dan mulut berbau
Tuangkan 4-5 titik ke dalam gelas kemudian kumur (sekerap mungkin)
8.
Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga dan tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan.
9.
Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil kemudian rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.
credit to mamaqaireen.blogspot.com


Testimoni pilihan-biar gambar berbicara

Sumber Google

Taraaa...wahh bolehlah menyental dengan senyuman lepas ni kan?? Takdelah seksa sangat nak menyental periuk belanga time kenduri-kendara nanti. Kalau tak percaya meh order sekarang dan cuba sendiri. Sekarang anda tak perlu ada bibik lagi tapi kalau ada pun bagus juga biar bibik yang sentalkan hehehe. Sekarang semua kerja rumah ditanggung beres dengan Set Home Care-Get Clean Shaklee. Dapatkan segera dengan menghubungi saya sekarang. Boleh pm fb/wassap di 011-37008943 dengan kadar segera zasss Terima kasih.



Kepada mereka yang segan silu nak hubungi saya atau tak sabar-sabar nak order, anda boleh terus membuat pesanan dengan klik icon 'Esell' di bawah bagi pengguna kad direct debit atau kad kredit sahaja yer. Bagi mereka yang tidak memiliki kedua kad tersebut, jangan risau anda boleh terus hubungi saya. Jangan lupa dapatkan khidmat nasihat berterusan secara percuma eksklusif untuk pelanggan yang membuat pembelian dengan saya sahaja.

Inginkan penjimatan sehingga 20-25%?. Jom join ahli Shaklee dan duit anda dapat dijimatkan. 
Hubungi saya sekarang untuk keterangan lanjut.





Jom hubungi saya sekarang!

PM FB : Aida Doterali
ID Shaklee : 1079013
Fanpage FB : Doterali Boutique
Email : aidadoterali216@gmail
Whatsapp/sms : 011-37008943
C.O.D. : Seri Kembangan, Serdang, Cyberjaya, Putrajaya
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Pos Laju/Skynet/Gdex juga boleh diaturkan

Terima Kasih


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Friday, June 27, 2014

Cara Tingkatkan Kesuburan

Hamil tidak semudah yang disangka. Keputusan negatif yang sering diterima selepas berkali-kali mencuba tidak semestinya bermaksud anda tidak subur. Untuk meningkatkan peluang hamil, ikuti panduan berikut.
HENTIKAN PENGGUNAAN KAEDAH PERANCANGAN KELUARGA
Apabila anda bersedia untuk hamil, hentikan penggunaan apa jua kaedah perancang keluarga yang sedang digunakan. Tidak kiralah sama ada pil, suntikan, implan, IUCD ataupun yang lain-lain. Perlu anda ketahui, ada wanita yang berupaya untuk hamil sebaik sahaja berhenti menggunakan perancang keluarga. Namun, dalam keadaan tertentu, ada tubuh sesetengah wanita mengambil masa yang lama untuk memastikan hormonnya kembali normal.
BUANG TABIAT BURUK
Sebaik sahaja memutuskan untuk hamil, itulah masa yang terbaik untuk anda dan suami menghentikan tabiat suka merokok mahupun minum alkohol. Ini kerana rokok dan alkohol mengurangkan peluang anda berdua menimang cahaya mata. Malah jika hamil sekalipun, ia akan meningkatkan risiko keguguran atau kelahiran kurang berat badan.
MASA YANG SESUAI
Ketahui hari subur anda. Itulah kunci utama kejayaan untuk hamil. Tanpa mengetahui hari subur yang sepatutnya, peluang untuk sperma dan telur bersenyawa akan menemui jalan buntu. Apa lagi! Kiralah hari subur anda. Namun, untuk mendapatkan jawapan yang lebih tepat anda bolehlah dapatkan kit ovulasi di farmasi berdekatan.
BERAT BADAN SIHAT
Wanita yang memiliki berat badan kurang (kurang daripada BMI: 20) ataupun lebih berat badan (melebihi BMI: 25) dikatakan sukar dan memerlukan masa yang agak panjang untuk hamil berbanding mereka yang mempunyai berat badan yang ideal. Untuk mudah hamil, anda disarankan menjadikan senaman sebagai amalan harian. Lagipun, jika berat badan anda ideal, lebih mudahlah anda kembali langsing selepas melahirkan nanti.
RELAKS
Sama ada tertekan atau mengalami kemurungan, kedua-duanya menyukarkan anda hamil. Jika anda beranggapan kesukaran hamil berpunca daripada masalah ini, lapangkanlah fikiran. Dapatkan bantuan daripada orang-orang tertentu jika masalah anda itu terlalu berat.
KURANGKAN KAFEIN
Penggemar kafein! Anda perlu kurangkan pengambilan minuman jenis ini. Jika dahulu anda minum sehingga tiga cawan sehari atau lebih, kini jadikannya hanya satu cawan. Kafein berlebihan menyukarkan anda hamil. Selain itu, zat besi sukar diserap sehingga boleh meningkatkan risiko anda menghidap anemia jika berjaya hamil kelak.

sumber//:pama.dis.2011

Sumber Google

Jom hubungi saya sekarang!


PM FB : Aida Doterali

ID Shaklee : 1079013
Fanpage FB : Doterali Boutique
Email : aidadoterali216@gmail
Whatsapp/sms : 011-37008943
C.O.D. : Seri Kembangan, Serdang, Cyberjaya, Putrajaya
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Pos Laju/Skynet/Gdex juga boleh diaturkan

Terima Kasih


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit