Wednesday, July 23, 2014

Cara Mengatasi Masalah Blackhead

APA ITU BLACKHEAD

Blackhead - nama dalam keperubatan adalah Open Comedo. Ia adalah kandungan yang menyumbatkan 'pores' pada kulit. Selalunya berlaku pada hidung, pipi, kawasan tepi bibir dan dagu. Ia berwarna kekuningan atau hitam.

APA PENYEBAB BLACKHEAD

Blackhead bukan berpunca dari kotoran di alam sekitar kita. Blackhead terjadi apabila lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelanjar 'Sebaceous'. Apabila lebihan minyak ini terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan. Tindakbalas ini menyebabkan warna lebihan minyak tersebut betukar menjadi hitam. Sebab itulah jika kita picit keluar blackhead ni, warna hitam hanyalah pada bahagian atas sahaja.

Sekiranya pori-pori kita adalah kecil, maka pendedahan pada udara adalah kurang. Maka tidaklah terbentuk blackhead tetapi whitehead. Blackhead akan menjadi teruk jika terdapat kotoran dan serangan bakteria tersumbat sekali dalam pori-pori. Ini mungkin akan menghasilkan pembentukan jerawat.

APAKAH CARA NAK MENGATASI MASALAH BLACKHEAD?

Hormon

Salah satu punca tubuh badan menghasilkan lebihan minyak pada muka adalah kerana hormon tidak stabil. Ini selalunya berlaku masa alam remaja dimana kita mengalami perubahan akil baligh. Hormon akan bercelaruan dan ini antara kesannya. Begitu juga pada beberapa wanita yang mana jerawat akan naik bila period nak datang. Nak stabilkan hormon? teruskan membaca...

Rajin-rajinlah mencuci muka

Perlulah kita mencuci muka agar kekotoran dan minyak lebihan yang tersembat dapat dikeluarkan. Ini mungkin memerlukan skincare yang bersesuaian dengan kulit anda. Jika anda ingin memicit keluar blackhead, gunalah cara yang betul agar kulit tidak luka dan seterusnya terjadi serangan bakteria.
Bagi saya, saya suka buat facial untuk tujuan ini. Atau gunakan skincare seperti 'srcub'.. Namun apa2 pun biarlah sesuai dengan muka anda ya...

Makan makanan yang membantu dalam mencantikkan kulit

Makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran, bijirin penuh dan ikan. Ini akan membantu mengurangkan pengeluaran minyak dan membantu hormon menjadi stabil. Makanan bergoreng, bergula dan berkafein menyumbang kepada penghasilan jerawat. Pengurangan makanan ini daripada diet anda akan mengurangkan kecacatan kulit. Jika anda merokok, Berhentilah. Rokok menghalang fungsi hormon yang stabil. Satu lagi yang paling penting, minum air banyak....

Tidur secukupnya

Dapatkan tidur sekurang-kurangnya lapan jam pada waktu malam. Ini untuk memastikan tubuh badan betul-betul berehat dan kulit boleh membuat proses pemulihannya. Tidur akan membantu menenangkan segala tekanan yang dialami oleh kulit anda.

Bersenam

Bersenamlah sekurang-kurangnya 2 kali seminggu kerana ini membantu hormon kita berfungsi dengan lebih stabil. Jika tidak dapat melakukan senaman penuh, amalkan senaman berjalan kaki.
Semuanya bergantung diri kita selain pemakanan supplement dan pengunaan barangan yang betul untuk kesihatan wajah kita....Sumber dari Page Petua Hilang Jerawat PantasJom hubungi saya sekarang!


PM FB : Aida Doterali

ID Shaklee : 1079013
Fanpage FB : Doterali Boutique
Email : aidadoterali216@gmail
Whatsapp/sms : 011-37008943
C.O.D. : Seri Kembangan, Serdang, Cyberjaya, Putrajaya
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Pos Laju/Skynet/Gdex juga boleh diaturkan

Terima Kasih


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
No comments: